Идеята на проекта е новите детски книги да пътуват из библиотеки и читалища в страната

В момента из цялата страна пътуват около 80 сандъчета 

Всяко читалище или училище може да попълни формуляр в сайта http://libchest.com/ и да заяви сандъче

Гери Георгиева от издателство „Жанет-45“ е инициаторът в Пловдив и региона да се появят пътуващи сандъчета с нови книги, игри, пъзели и дори играчки за читалища и библиотеки, на които е трудно да набавят съвременни издания и любопитни игри за децата. „Пътуващи сандъчета“ е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст. Част от книгите в сандъчетата са набавени от ББИА, друга част са дарение от Нов Български Университет, а над 20 сандъчета са пълни с книги, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. Основен партньор на проекта е фондация „Детски книги“, която се ангажира с периодичното набавяне на заглавия.

Гери, ти си инициатор на инициативата „Пътуващи сандъчета“ за Пловдив и региона. Какво представляват всъщност те и как се използват? 

Пътуващите сандъчета всъщност са една инициатива на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и фондация „Детски книги“. Идеята е определени нови книги да стигнат до места, до които по-трудно деца или младежи имат достъп до такива. Има няколко вида сандъчета. Те са обособени за определена възраст или тематично, например книги за превозни средства или за животни. Примерно в Детския отдел на НБ „Иван Вазов“ вече има  три сандъчета за бебета по проекта „Бебеландия в библиотеката“. В тези сандъчета има играчки, картинни книги и пъзели. Всъщност идеята е те да достигнат читалище и училищни библиотеки в Пловдив и региона. Събират се книги по определен списък. За избора на книги разчитаме основно на Вал Стоева, която е основател на фондация „Детски книги“. 

В училищните и в читалищните библиотеки, понеже книгите са скъпи и не се купуват достатъчно, това особено важни за картинните книги. Благодарение на пътуващите сандъчета за определеен период от време децата ще могат да прочетат и разгледат всичко, което е в сандъчето. Включително биха могли и да ги регистрират в инициативата Book crossing на сайта https://www.bookcrossing.com/. Там всяка книга си има номер и всеки, който я ползва би могъл да я регистрира. През този сайт следиш до къде пътува книгата. 

Как могат заинтересованите да се сдобият с пътуващи сандъчета? 

Всяко читалище или училище може да попълни формуляр в сайта http://libchest.com/. Там има сандъчета с описано съдържание и желаещите си избират кое да поръчат. Ако се налага може да изчакат сандъчето да се освободи в случай, че  се ползва някъде. Обикновено стои по читалища и библиотеки около 2 месеца. Може, например, от читалище в „Коматево“ да отиде в читалище „Георги Търнев“ в „Северен“.

В момента из цялата страна пътуват около 80 сандъчета с нови детски книжки. Те са били на гости в Кърджали, Благоевград, Варна, Добрич, Девня, Разград, Велико Търново, Павликени, Видин и къде ли още не. От тази година сандъчетата очакват своите домакини и в Пловдив и региона. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…